Fierljeppen in de gymzaal

20 april 2018

In Friesland is Fierljeppen een belangrijke sport. Daar moeten basisschoolleerlingen natuurlijk ook mee kennismaken. Om kinderen al vroeg in aanraking te brengen met de basistechnieken, worden de MobieZ materiaalsets in Friesland uitgerust met Fierljep oefenmaterialen. Als onderdeel van de leerlijn springen wordt Fierljeppen ingebed in het lesprogramma bewegingsonderwijs. Om tot een juiste uitvoering van de materialen te komen is er uitgebreid getest door de vakleerkrachten én kinderen.

Drie uitdagende onderdelen

Op basis van de wensen van de vakleerkrachten heeft Nijha 3 Fierljep onderdelen ontwikkeld: de springpaal, de klimpaal en de hangpaal. Ze benadrukken allemaal een specifiek element dat belangrijk is bij het Fierljeppen. En dan op zo’n wijze dat er een uitdagende activiteit van gemaakt kan worden. Omdat de stok niet in een sloot geplaatst wordt maar op een sportvloer, lag er een uitdaging om te komen met licht en hanteerbaar materiaal dat de sportvloer niet beschadigt. Bovendien moeten de onderdelen toepasbaar zijn in verschillend ingerichte sportaccommodaties. En dat is gelukt. De klimpaal en hangpaal zijn simpel te bevestigen aan ringenstellen en de springpaal kan probleemloos op de sportvloer gebruikt worden.

Springpaal

Testen van de Fierljep onderdelen

Tijdens de testochtend hebben de vakleerkrachten de onderdelen getest vanuit didactisch perspectief, grip/sterkte en afmetingen. Dat leverde op detailniveau goede input op zodat de onderdelen vervolmaakt kunnen worden. Daarna hebben kinderen alle onderdelen uitgeprobeerd. Ze vonden het fantastisch. De diameter van de onderdelen was vooral een belangrijk aandachtspunt. Waar bij de vakleerkrachten twijfel bestond over de dikte van de buis, hadden de kinderen daar geen enkele opmerking over. Ze wilden vooral nog een keer …

Dus binnenkort kan er op alle deelnemende scholen aan het MobieZ project in Leeuwarden in de gymzaal gefierljept worden. Spannend.

klimpaal kids